IziDoc
Meniu
Cum influențează dieta sănătatea dentară?

Cum influențează dieta sănătatea dentară?

Cum influențează dieta sănătatea dentară? Ei bine, corpul tău este o mașinărie complexă și tot ceea ce mănânci are o influență asupra sănătății tale generale cât și dentare. De-a lungul timpului, specialiștii au găsit o legătură strânsă între nutriție și sănătatea dentară. Tot ceea ce mănânci poate avea efecte pozitive sau negative asupra dinților tăi.

Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm atunci când vine vorba de dinții noștri, este placa bacteriană. Alimentele pe care le consumăm nu intră în contact doar cu dinții noștri, ci și cu gingiile și bacteriile din gură iar lipsa periajului duce la acumularea plăcii bacteriene pe dinți, care mai apoi duce la apariția cariilor dentare.

Pentru a preveni apariția plăcii bacteriene și a cariilor trebuie să fim atenți la ce mâncăm, cât de des mâncăm, dar și cum ne curățăm dinții.

Ce trebuie să mâncăm, să bem și să evităm

Ce trebuie să mâncăm

Alimentele bogate în calciu și fosfor, cum ar fi laptele, brânzeturile, nucile, spanacul sau pieptul de pui, sunt foarte importante pentru dinții noștri, deoarece ajută la remineralizarea acestora. Alte alimente importante sunt merele, perele și legumele, deoarece acestea conțin mai multă apă, care diluează efectele zahărului asupra dinților. Fructele acide și alcaline, cum ar fi citricele (lămâi, portocale) sau roșiile ar trebui consumate în combinație cu alte alimente, pentru a reduce acidul pe care acestea îl au.

Ce trebuie să bem

Bineînțeles, cea mai bună și mai importantă opțiune este apa. La aceasta putem adăuga ceaiurile neîndulcite și laptele, pe care l-am menționat și mai sus.

Ce trebuie să evităm

Probabil știi deja, însă dulciurile, ciocolata, bomboanele, prăjiturile sau alte lucruri cu un conținut mare de zahăr, cum ar fi bananele și fructele uscate, ar trebui consumate cât se poate de limitat. Aici includem și băuturile acidulate și cu mult zahăr, inclusive limonada, cafeaua și ceaiul îndulcit.

Alternative

Dacă îți bei cafeaua sau ceaiul cu zahăr, există și câteva alternative de care te poți folosi. Acestea îndulcesc la fel ca zahărul, însă nu acționează asupra organismului la fel ca zahărul, astfel că nu are aceleași efecte adverse asupra dinților. Câteva alternative sunt: siropul de agave, ștevia, melasa sau siropul de arțar.

Sfaturi pentru îngrijirea dinților

  • Spală-te regulat pe dinți, cel puțin de două ori pe zi.
  • Folosește pastă de dinți cu fluor.
  • Folosește ață dentară și apă de gură
  • Mergi la dentist o dată la 6 luni pentru un control și curățare profesională.

Alimente benefice pentru sănătatea orală

Alimente cu conținut redus de zahăr, care nu se lipesc și care nu rămân mult timp în gură, pâine neagră și cereale integrale, fructe (nu toate sunt benefice pentru dinți; de ex. bananele au o concentrație foarte mare de zahăr, iar acidul din citrice poate eroda smalțul), legume, carne, pește sau proteine alternative, produse lactate, guma de mestecat fără zahăr, biscuiți din grâu integral, ceai negru și verde, ce conțin antioxidanți ce previn formarea tartrului.

Alimente dăunătoare pentru sănătatea orală

Produse cu o concentrație mare de zahăr: prăjituri, înghețată, ciocolată, mierea, guma de mestecat cu zahăr, răcoritoare dulci, băuturi acidulate cu un pH scăzut, pâine albă, biscuiți, fructe uscate.

Nu ai mai fost demult la dentist și crezi că e timpul să faci asta? Încearcă IziDoc!

Ești angajat? Spune-le colegilor tăi de la HR despre noi. Atât tu, cât și colegii tăi puteți avea acces la o bază de date cu dentiști din toată țara, dar și să beneficiați de reduceri.

Ești angajator? Oferă-le angajaților tăi un extra-beneficiu pe lângă salariu:un abonament lunar la medicul dentist.

IziDoc facilitează accesul la servicii medicale dentare de calitate. Găsești dentistul cel mai potrivit pe platforma noastră, vezi experiența, prețurile sau cum arată cabinetul, te programezi și beneficiezi de discount-uri pe loc.

Vrei să afli mai multe despre noi? Contactează-ne pe smile@izidoc.ro sau la numărul de telefon +40 31 438 2766. Ne poți găsi și pe Facebook sau Instagram unde postăm informații care te-ar putea interesa.

Cum influențează dieta sănătatea dentară?