Pentru a avea o dantură sănătoasă, este important să urmezi câteva reguli, ce îți pot salva nu numai zâmbetul atractiv, dar și suferința fizică și finanțele.
Periajul dinților cu periuță clasică trebuie sa dureze patru minute, iar cu una electrica două minute. Perierea dinților mai puțin decât timpul recomandat, va duce la acumulare plăcii bacteriene, ceea ce favorizează apariția problemelor dentare.
De asemenea, periajul dinților nu trebuie sa fie prea apăsat, pentru că poate duce la lezarea gingiilor sau chiar la retracție gingivală. În caz de sensibilitate dentară, este cu atât mai important să nu se insiste prea tare si să se folosească o periuță de dinți cu nivel corespunzător de duritate a perilor.
Pentru o curățare eficientă, periuța trebuie să fie ținută la 45 de grade față de gingii, iar mișcările să fie de sus în jos pentru partea din față a gurii și cu mișcări înainte și înapoi pentru molari.
Pentru cei care preferă să se spele pe dinți după mese, acest pas trebuie făcut după minim 30 de minute de la finalizarea mesei, și nu imediat, mai ales dacă s-au consumat alimente acide, precum citricele care produc acid în exces. În combinație cu pasta de dinți, care este abrazivă, se favorizează eroziunea dentară. O soluție este clătirea gurii înainte cu apă, pentru a reduce excesul de acid.
Nu in ultimul rând, limba nu trebuie total ignorată, deoarece este purtătoare de bacterii, a căror acumulare poate duce la apariția respirației urât mirositoare sau chiar a cariilor.
Folosirea suplimentară a aței dentare, a apei de gura sau chiar a unui duș bucal, mai ales in cazul persoanelor cu implanturi, coroane sau proteze dentare, oferă un nivelul superior de protecție împotriva potențialelor carii sau infecții dentare.
Cu puțină atenție acordată acestui aspect de îngrijire zilnică, putem să ne bucurăm mai mult de un zâmbet sănătos.