IziDoc
Meniu
Ce este și cum ne ajută detartrajul dentar?

Ce este și cum ne ajută detartrajul dentar?

Detartrajul dentar este o tehnică de curățare a dinților de placă și tartru, acestea fiind responsabile în multe cazuri de apariția cariilor, mirosurilor neplăcute și favorizarea altor boli dentare.

Procedura de detartraj se realizează in câțiva pași:

Primul pas presupune efectuarea de către medicul dentist, înainte de începerea procedurii, a unui control al danturii, cu ajutorul unei mici oglinzi, pentru identificarea gingivitei (inflamație a gingiei) sau a altor probleme apărute. În funcție de gravitatea problemelor, se poate merge mai departe sau nu.

Ulterior, medicul va începe detartrajul manual, adică eliminarea plăcii și a tartrului din zona adițională gingiei si dintre dinți. Cu cât mai mult tartru există, cu atât procedura va dura mai mult. Tartrul se poate elimina doar în cabinetul stomatologic, soluția pentru a nu ajunge la această procedură fiind perierea si curățarea cu ață dentară regulat.

După curățarea manuală, medicul dentist va folosi o perie electrică pentru curățarea finală a urmelor de tartru, utilizând și o pastă specială abrazivă. O astfel de curățare în profunzime este recomandată de maxim două ori pe an, în cabinetul stomatologic, deoarece realizarea acesteia mai des, acasă, în mod neprofesional, poate duce la erodarea smalțului dentar.

În urma acestor efectuării acestor pași, medicul dentist poate realiza și o curățare profesională cu ață dentară, pentru a elimina urme de placă sau tartru rămase inter-dentar.

În final, se clătește gura cu un lichid ce conține fluor și în final se aplică un tratament cu fluor, pentru a proteja dinții de carii in perioada următoare. Tratamentul cu fluor se prezintă de obicei sub forma unei paste cu diferite arome, care se aplică pe suprafața dinților și se întărește în contact cu saliva, astfel că după efectuarea acestei operațiuni se poate mânca și bea fără probleme.

Pe lângă menținerea sănătății dinților, procedura de detartraj ajută la identificarea precoce a unor potențiale carii sau boli ale gingiilor, oferind astfel posibilitatea unui tratament mai puțin dureros și costisitor.

Ce este și cum ne ajută detartrajul dentar?