La fel cum periuța clasică pierde din ce în ce mai mult teren în favoarea periuțelor de dinți electrice, irigatorul bucal sau dușul bucal este înlocuitorul mai comod și mai atractiv al aței dentare pentru zonele mai greu accesibile.
Irigatorul bucal se utilizează în special în cazurile unde este necesară o igienă orală mai intensă, cum ar fi în cazul bolilor gingivale, dar și al lucrărilor dentare preexistente: proteze, implanturi, punți, coroane sau aparate dentare. Curățarea cu irigatorul bucal îndepărtează cu succes 99% din placă și îmbunătățind sănătatea gingiilor cu 50% mai eficient în comparație cu ața dentara obișnuită.
Dușul bucal funcționează pulsând jeturi de apa cu viteza foarte mare (pana la 40.000 de pulsații pe minut) către dinți și gingii și se utilizează în urma periajului cu pastă de dinți. Capului de curățare a dispozitivului trebuie aplicat la un unghi de 45 de grade cu linia gingivală, atât pe interior, cât și pe exteriorul danturii, pentru o durată de 1-2 minute.
Persoanele cărora le este indicat să utilizeze irigator bucal pentru o igienă orală completă, se regăsesc în următoarele situații:
Acesta poate fi folosit însă de oricine își dorește o igienă orală mai bună, fiind disponibil inclusiv pentru copii.
Principalele avantaje ale irigatorului bucal decurg din păstrarea igienei orale necesare, și anume prevenirea evoluării bolilor parodontale și prevenirea formării cariilor și pătrunderii infecțiilor acolo unde dinții naturali au fost înlocuiți parțial sau total.
Dușurile bucale pot fi cu fir sau fără, cele din urmă fiind și ușor portabile. De asemenea, exista modele cu capete interschimbabile și fără. Primele au avantajul ca pot fi folosite de întreaga familie, prin schimbarea capului. Costul de înlocuire al capetelor trebuie, de asemenea, avut in vedere la alegerea modelului potrivit.