Abcesul dentar este o afecțiune orală des întâlnita, pe care mulți dintre noi am experimentat-o la un moment dat în viață. Iată ce este bine sa știm despre aceasta „surpriză” neplăcută.
Abcesul dentar este o afecțiune infecțioasa, de cauză bacteriană, care are punctul de plecare la nivelul țesutului dentar sau la nivelul ligamentelor care susțin dintele. Acesta afectează țesutul pulpar, osul alveolar (țesutul osos care susține dintele) și gingia.
În funcție de localizarea abcesului, acesta poate fi:
Simptomatologie
În general, persoanele care au un abces dentar pot prezenta o durere care variază între ușoară și severă, iar uneori durerea poate iradia și în alte zone, cum ar fi urechea, gâtul sau orice alta regiune din vecinătate. Cel mai frecvent se întâlnesc următoarele simptome:
În cazuri severe, infecția se poate extinde și poate genera probleme de înghițire și chiar de respirație, sepsis, putând chiar să pună viața în pericol.
Tratamentul abcesului dentar se poate face în funcție de gravitatea acestuia in mai multe moduri:
Factorii de risc care trebuie avuți în vedere pentru evitarea abcesului dentar sunt:
Mențiuni importante:
Abcesul dentar nu se vindecă niciodată de la sine. Infecția se poate croniciza și simptomatologia se poate diminua, dar sursa bacteriana nu poate fi îndepărtată de organism fără un tratament endodontic.
O alte particularitate o reprezintă abcesul dentar la copii din cauza complicațiilor pe care le poate genera când abcesul este cauzat de un dinte temporar. Acest tip de abces poate afecta mugurele dintelui definitiv, iar acesta poate erupe cu anumite defecte structurale.
Prevenția abcesului dentar presupune setul standard de reguli de îngrijire a sănătății orale: