IziDoc
Meniu
Păstrarea sănătății dentare în perioada Covid-19

Păstrarea sănătății dentare în perioada Covid-19

Este foarte important ca în această perioadă dificilă să respectăm regulile de carantină şi izolare.

Ne confruntăm cu necesitatea de a lua măsuri extreme de igienă pentru a preveni transmiterea virusului Covid 19 drept pentru care nici igiena orală nu trebuie neglijată.

O sănătate orală precară poate genera probleme dentare şi gingivale, de aceea este esenţial ca igiena dentară să facă parte din rutina noastră zilnică.

Iată câteva lucruri importante care te pot ajuta să previi apariţia cariilor:

1. Periajul Dentar

Un periaj dentar corect trebuie să dureze cel puţin 2-3 minute. Spală-te pe dinţi dimineaţa şi seara, sau de preferat după fiecare masă. Utilizează o pastă de dinţi cu fluor şi încearcă să schimbi marca din când în când. Nu uita să înlocuieşti periuţa sau capătul periuţei electrice la fiecare 3 luni. 

2. Foloseşte şi alte elemente de igienizare 

Cu siguranță stiai că, pentru o îngrijirea orală optimă, periajul dentar nu este suficient. Pentru a îndepărta acele particule de mâncare de pe suprafeţele inaccesibile ale dinţilor pe care periajul obişnuit nu le poate îndeparta te încurajăm să foloseşti aţa dentară, apa de gură timp de 30 de secunde, duşul bucal şi periuţa interdentară.

3. Curăţarea limbii

Se vor indeparta astfel şi bacteriile care trăiesc pe suprafaţa limbii. O igiena corectă este esenţială pentru a reduce mirosul urât din gură.

 4. Hidratarea

Hidratarea este şi ea deosebit de importantă. Un corp deshidratat stopează secreţia de salivă şi o gură uscată este mai predispusă la apariţia cariilor dentare.

5.  Evită consumul de dulciuri, sucuri acidulate, alcool, tutun şi cafea

În cavitatea bucală există numeroasbacterii şi unele dintre acestea se hrănesc cu zahăr, pe care îl descompun în acizi. Aceşti acizi dizolvă structura dentară (o demineralizează) ducând astfel la apariţia cariilor dentare. În afara de o respiraţie urât mirositoare, fumatul poate modifica culoarea suprafeţelor dentare prin depunerea de nicotină şi favorizează creşterea mai rapidă a plăcii dentare şi a depunerii de tartru.

7. Foloseşte dinţii doar la mestecatul alimentelor

Spargerea nucilor între dinţi, îndepărtarea capacelor de sticlă, pot cauza ciobirea sau chiar fracturarea dinţilor.

Nu uita de vizita la stomatolog o dată la 6 luni! Imediat ce se deschid cabinetele stomatologice, programează o vizită la medic. Astfel eventualele probleme dentare sau gingivale apărute vor fi mult mai uşor de rezolvat.                                   

Şi nu în ultimul rând, nu uita să zâmbeşti, totul va fi bine!

Păstrarea sănătății dentare în perioada Covid-19