IziDoc
Meniu
Cele 9 super-puteri ale zâmbetului tău

Cele 9 super-puteri ale zâmbetului tău

Numeroase studii au demonstrat deja ca există o lungă listă de beneficii ale zâmbitului. Pe lângă cele deja cunoscute ale zâmbetului, cercetătorii de la Universitatea din Missouri-Kansas City (UMKC) mai adaugă două recente la această listă. Vom începe cu cele mai recente și vom continua cu cele de care poate ați mai auzit deja.

1. Zâmbitul te face să arăți mai tânăr. Sună bine deja, nu? Cercetătorii UMKC au testat teoria populară conform căreia ceilalți te pot percepe mai tânăr decât ești de fapt. Astfel, într-un mic studiu, studenții au perceput oamenii mai în vârstă care zâmbeau fericit ca fiind mai tineri, în timp ce cei cu riduri pe frunte au părut mai bătrâni.

2. Zâmbitul te face să arăți mai slab. Din ce in ce mai bine :). Într-un studiu recent realizat de un tânăr student în psihologie în cadrul UMKC, fețe triste apărând din când în când pe ecranul unui calculator au fost percepute ca mai robuste.

Iată și alte 7 motive mai cunoscute pentru a zâmbi mai des:

3. Zâmbetul îți îmbunătățește starea și creează un sentiment de well-being. Conform psihologului comportamental Sarah Stevenson De fiecare data când zâmbești dai o mica petrecere in creierul tău. Binecunoscutele devoratoare de fericire, ca dopamina, endorfinele și serotonina, sunt narcoticele noastre interne împotriva stărilor negative.

4. Zâmbitul induce mai multă plăcere în creier decât ciocolata. Pare incredibil, dar nu e. Cercetătorii britanici au descoperit că un zâmbet sincer generează același nivel de stimulare cerebrală ca și 2.000 de batoane de ciocolată. Întrebarea rămâne totuși cine au fost cei care au mâncat cele 2.000 de batoane de ciocolata :)

5. Chiar si un zâmbet forțat poate conduce la o stare mai bună. Tindem să credem că doar o experiență plăcută ne poate face să zâmbim. Adevărat, dar tot adevărat e că zâmbind din proprie inițiativă devine o experiență plăcută. Așa cum spune și autorul budist Thich Nhat Hanh, Câteodată bucuria a e sursa zâmbetului, dar altădată zâmbetul poate fi sursa bucuriei. Chiar și subiecții unui studiu, rugați să țină un creion între dinți, forțând buzele într-un zâmbet, chiar se simt mai bine. Ciudat, dar adevărat.

6. Zâmbetele pot prezice o căsnicie fericită. Ron Gutman, autorul „Smile: The Astonishing Powers of a Simple Act”, citează un studiu conform căruia s-au măsurat zâmbetele unor studenți și ulterior s-au corelat cu realizarea acestora pe plan personal. Adevărul e ca cine vrea sa trăiască alături de o persoană morocănoasă?... :)

7. Zâmbitul te face să pari mai amabil, mai plăcut și mai competent. Dacă primele două concluzii par destul de logice, ce e cu a treia? Aparent, dacă pari trist sau neliniștit, aceasta poate fi asociată cu nestăpânirea situației. Așa că poate un simplu zâmbet ar putea fi o scurtătură către succesul profesional.

8. Durata zâmbetului poate fi un indicator al duratei vieții. Un proiect de cercetare din 2010 al Universității de Stat Wayne a studiat carduri cu jucători de baseball din liga principală de dinainte de 1950, și a descoperit că cei care nu zâmbeau în imagini au trăit in medie 72,9 ani, in timp ce cei care zâmbeau larg au trăit in medie aproape 80 de ani. Tu ai zâmbi mai mult pentru 7 ani in plus?

9. Zâmbetul este contagios. Chiar tu poți lumina atmosfera într-o încăpere cu oameni dacă intri zâmbind. Daca îți place să-i ajuți pe ceilalți si să îmbunătățești starea celor cu care interacționezi, trebuie doar să zâmbești :)

Cele 9 super-puteri ale zâmbetului tău